VOORLEESTOER 6 mei 2019

Reina Ollivier

Auteur

Verjaardag: 22/03
Website: reinaollivier.weebly.com/
Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=icwq6PvG1DA

Bio

Reina Ollivier studeerde Germaanse filologie en werkte als lerares in het secundair onderwijs. Ze debuteerde in 1999 met 'Wat jij niet weet', de eerste van een drietal jongerenromans waarin gevoelens en ruis op communicatie centraal staan.

Zij publiceert ook informatieve en fictie prentenboeken voor kleuters en leesboeken voor kinderen. Daarnaast werkt zij mee aan diverse jeugdtijdschriften en vertaalt ze boeken uit verschillende talen, waaronder het Zweeds, het Deens en het Noors.

Voor 'Wat jij niet weet' kreeg ze de tweede prijs van de Kinder- en Jeugdjury in 2000 en in 2005 voor de vertaling van 'Sandor Slash Ida' (Sara Kadefors) de derde prijs.

In 2005 kreeg ze voor 'Als ik niet toevallig de hond van tante Doris verwisseld had' de Boekenwelp voor het beste jeugdboek in vertaling en in 2009 voor 'De dag dat ik een hond wilde zijn', allebei werk van de Zweedse Ingelin Angerborn.

In 2014 startte ze met een zesdelige avonturenreeks over de klimaatopwarming voor 10-12-jarigen, in samenwerking met de bekende poolreiziger Dixie Dansercoer. De reeks werkt met augmented reality en bevat uniek beeldmateriaal van Dixie: zowel foto's als filmpjes. Hoofdfiguur is de twaalfjarige Emma, een enthousiaste wetenschapper die met een internationaal team naar de polen vertrekt om de gevolgen van de klimaatveranderingen te onderzoeken.

Bron: Vlaams Fonds voor de Letteren

Reina vertelde ons ook nog volgend interessant weetje: ik hou van gezelschap, maar ik ben ook graag alleen. Bij het schrijven sluit ik mezelf van de buitenwereld af en vergeet ik de tijd. Ik heb liever een paar hechte vrienden dan een grote groep vrienden, maar vriendschap bestaat gelukkig in allerlei gradaties en dat is goed.

En Reina verklaptje ons nog meer leuk nieuws: samen met haar man Karel Claes, maakt Reina een boekenreeks die aansluit bij de detectiveserie ‘De regel van 3s’ op Ketnet. Ondertussen telt deze reeks al 3 delen: "Het geheim van de Octopus", "Operatie Groenstroom" en "Popgroep ontvoerd", zeker lezen dus!

Weetjes

Wat neem ik mee naar een onbewoond eiland? mijn fotoalbums, want zo hou ik alle herinneringen levend.

Mijn lievelingsgerecht: zelfgemaakte spaghetti bolognaise, daar word ik altijd vrolijk van!

Mijn lievelingsboek: Op dit ogenblik is mijn favoriete kinderboek 'De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena', van Maria Parr. Mijn favoriete volwassenenboek is 'De vriendschap' van Connie Palmen.

Mijn huisdier mét bijzondere eigenschap: ik heb geen huisdieren omdat ik vind dat dieren in vrijheid moeten kunnen leven en een huis geen plaats voor hen is. Daar worden ze afhankelijk van mensen en dat lijkt me geen goede zaak.

Waar ik de straat voor op ga: onrechtvaardigheid in de wereld, zoals uitsluiting op basis van je afkomst of geloof, ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Zeker lezen


Terug naar het overzicht

Start - Leerkrachten - Beheer - (C) Philip De Vos