Bio

David Troch (1977) is dichter, schrijver en regisseur. Hij publiceerde naast de verhalenbundel ‘Rue des Regrets’ vijf dichtbundels. Het gedicht ‘Gezel’ uit zijn bundel ‘Buiten westen’ ontving de Herman de Coninckprijs voor het Beste Gedicht. De bundel ‘Een geweldige liefde’ verzamelt alle gedichten die hij als Gents stadsdichter schreef en de gedichten uit ‘voor jou wou ik een huis zijn’ en ‘een soort troost’ bestaan uitsluitend uit eenlettergrepige woorden, wat ze heel erg toegankelijk en vlot leesbaar maakt, ook voor mensen die nog niet zo goed Nederlands kennen. 

David Troch is de uitvinder van het eenlettergreepgedicht, een uitvinding die hem een nominatie voor de Wablieft-prijs opleverde. David is niet alleen auteur, hij is ook een graag geziene schrijfdocent. 

Bron: auteurslezingen.be 

Foto: © Patrick Henry 

Weetjes

Waar word jij blij van? Mijn motto: schrijven is in beweging blijven. Zonder mijn dagelijks ritme ben ik al snel diep ongelukkig. En, omdat een schrijver best veel op zijn kont zit, trek ik ook nog eens zo goed als elke dag de hardloopschoenen aan.

Wat zou jij elke dag wel willen eten? Voedsel. Vegetarisch voedsel. Ja, zo mogelijk zelfs veganistisch.

In welk boek zou jij zelf graag een personage willen zijn? Ooit liet ik met kloppend hart ‘Het mooie kotsende meisje’ signeren. Intussen heeft Herman Brusselmans mij in twee van zijn romans ten tonele gevoerd. In ‘Geschiedenis van de moderne literatuur’ luidt het: ‘Troch is ook al een naam om vijftig meter diep in de grond te begraven.’ Als Brusselmans ooit eigenhandig met één luttele schop een put van zulke diepte weet te graven, spring ik erin.

Waar schrijf jij het liefst? Schrijfgewoontes evolueren. Vaak heeft elk boek zo zijn aanpak. De voorbije zomermaanden begon de schrijfdag aan het bureau in de jongenskamer van mijn zonen. Daarna nestelde ik me aan de eettafel in de woonkamer, om in de loop van de namiddag naar een koffiebar te kuieren. De avond schreef ik weg op mijn balkonnetje, de nacht aan mijn secretaire.

Met welke schrijver of illustrator zou je graag eens samen aan een boek werken? Met de illustere Fatinha Ramos. In een vergeten verleden waren we collega’s in een communicatiebureau. Dit is een open sollicitatie, Fatinha, zou het niet zot zijn om weer eens wat samen te doen?