foto: Koen Broos


Bio

Ruth Lasters debuteerde in 2006 met de roman ‘Poolijs’, waarvoor ze een jaar later de Vlaamse Debuutprijs ontving. In 2019 verscheen haar vierde roman ‘VIN’, een boek over een jonge leerkracht die zich staande probeert te houden in een beroepsschool.

Haar poëziedebuut ‘Vouwplannen’ (2007) werd bekroond met de Debuutprijs Het Liegend Konijn 2009. In 2015 verscheen haar tweede dichtbundel ‘Lichtmeters’ waarvoor ze de Herman De Coninckprijs in ontvangst mocht nemen. Die bundel werd ondertussen vertaald in het Duits en het Spaans.

In 2022 schreef Ruth gedichten met en voor de Antwerpse stadsdichterspoule, maar vlak voor 1 september 2022 trok ze zich terug uit die functie. Het Antwerpse stadsbestuur weigerde het kritische onderwijsgedicht ‘Losgeld’ te erkennen als stadsgedicht. Ze zag dit als een onaanvaardbare weigering om te luisteren naar de stem van de beroepsleerlingen met wie ze het gedicht samen had geschreven.

Als auteur en leerkracht strijdt ze tegen alle vormen van elitarisme binnen ons huidige onderwijssysteem.

 

in haar eigen woorden:

‘Schrijven is bij mij simpelweg ontstaan uit een waanzinnige crush op woorden, op het mechanisme van taal. Toen ze mij zeiden dat het alfabet slechts zesentwintig letters telt, werd ik wantrouwig want mijn moeder las mij elke avond hele boeken M.G.Schmidt en Dahl voor en die zinnen bleven maar komen en steeds weer duizelingwekkend van elkaar verschillen, dus zesentwintig letters, dat moest één van die vele dingen zijn die ze je proberen wijs te maken als kind. Het alfabet, zo'n bijna belachelijk karig instrument dat ongelooflijke combinatiemogelijkheden biedt. Dat daagt mij elke dag uit. Daar ben ik helemaal voor gevallen.’

Weetjes

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland? Naar een onbewoond eiland neem ik mijn pen 'Espresso Love' mee. Ik vond het van mezelf eerst gek om mijn pen een naam te hebben gegeven, tot ik vernam dat mijn leerlingen uit de richting muziek bijna allemaal namen hebben voor hun instrument. Oef! : ).

Waarvoor ga je de straat op? Ik kom graag op straat om te betogen voor meer respect voor alle schoolrichtingen en beroepen.