Kristien Dieltiens


Bio

Kristien Dieltiens schrijft en tekent al haar hele leven: als kind leest ze de bibliotheek leeg en gaat ze op tekenles aan de Academie van Kontich. Ze volgt de lerarenopleiding en gaat les geven. Tegenwoordig is ze voltijds auteur. Naast het schrijven en illustreren van boeken, illustreert Dieltiens ook tijdschriften, nieuwjaarsbrieven en uitnodigingen.

Kristien Dieltiens woont in Beernem en heeft zes kinderen.

Kristien Dieltiens debuteert in 1997 met De gouden bal, waarvoor ze zowel de tekst schrijft als de illustraties maakt. Aangegrepen door de dood van een leerling op haar school, maakt ze van De gouden bal een voorlees-prentenboek voor jonge kinderen en volwassenen over geboren worden en sterven.

Met haar tweede boek, Olrac, schrijft ze haar eerste historische jeugdroman. Het vertelt het spannende en ontroerende verhaal over de 13-jarige Olrac, die in de Middeleeuwen opgroeit bij een roversbende. Olrac krijgt een vervolg met Aude en Candide. Later zijn ookPapinette en Kelderkind stevige historische verhalen waar een grondige research aan vooraf gaat.

Behalve historische jeugdromans schrijft Kristien Dieltiens ook realistische verhalen, zowel voor kinderen als voor jongeren. Ze schuwt hierbij de zware onderwerpen niet. Zo gaat Alles is Leander over Andreas, wiens broer een zwaar ongeluk krijgt. In Dansen voor je leven vertelt ze samen met Meysam Noori diens levensverhaal: hoe hij het van Afghaans vluchteling tot professioneel danser schopte. Maar evengoed schrijft ze vrolijke verhalen over Sinterklaas, of filosofische prentenboeken als Ik ben Pomme.

Kristien Dieltiens houdt van verhalen met een diepere betekenis. Haar hele oeuvre getuigt van een grote betrokkenheid met en inleving in jongeren. Ze creëert levendige personages, die ze psychologisch sterk uitwerkt. Verder zijn haar boeken zijn beeldend en zintuiglijk geschreven, met veel aandacht voor gevoel en sfeerschepping.

De boeken van Kristien Dieltiens zijn vertaald in onder meer het Duits, Spaans, Braziliaans en Japans.

Prijzen

  • 2013: Woutertje Pieterse Prijs voor Kelderkind

  • Jaarlijkse prijs voor het beste literaire Nederlandstalige kinder- en jeugdboek dat op uitmuntende wijze taal en inhoud, illustraties en vormgeving combineert (sinds 1987). De prijs is vernoemd naar Woutertje Pieterse een personage uit een boek van Multatuli.

  • 2002: Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) voor Olrac

  • Jaarlijkse prijs uitgereikt door een jury van Vlaamse kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar. Zij bekronen, onder begeleiding en in leesgroepen, elk jaar het beste boek uit een preselectie van 5 boeken van Vlaamse auteurs en 5 niet-Vlaamse titels.

Weetjes

Zo moeder zo zoon...: Illustrator Seppe Van den Berghe is de zoon van Kristien Dieltiens. Aan beiden te zien en te horen tijdens de Voorleestoer!